Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de gamla kartorna numera finns digitala och möjliga att ladda är intresset för dem stort, säger Mattias Schönbeck, utredare vid Riksantikvarieämbetet. Hör mer om de nygamla kartorna i klippet. Foto: SVT

Se hur det såg ut hos dig förr i tiden – nu kan du ladda ner kartor från 1700-talet

Publicerad

Vill du se hur det såg ut på din ort förr i tiden? Nu har Riksantikvarieämbetet tillsammans med Naturvårdsverket digitaliserat historiska kartor som tidigare endast funnits tillgängliga i pappersform.

– Vi har digitaliserat stomkartan som hör till generalstabskartan. Så nu finns den digital och nedladdningsbar för allt och alla, säger Mattias Schönbeck, utredare hos Riksantikvarieämbetet.

Stomkarta över Visbyområdet med åkermark utritad. Foto: Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket

Med hjälp av kartorna kan man till exempel se var det förr fanns våtmarker eller ängar, något som är värdefullt vid restaureringar. Men också släktforskare kan få glädje av det gamla materialet som nu går lätt att ladda ner.

– Kartor är jätteintressant. Folk blev tokiga, säger Mattias Schönbeck.

Se mer om detta i klippet ovan!

Stomkartorna är i skalan 1:50 000 men grundar sig på äldre lantmäterikartor, storskiftes- och lagaskifteskartor i andra skalor.

De äldsta kartunderlagen är från cirka  1700, de yngsta från cirka 1900.

Nu finns de i digital form, nedladdningsbara i formaten jpeg eller tiff.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Kartorna kan laddas ner via Naturvårdsverket hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.