Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Kallum, säkerhetschef vid Region Gotland. Foto: SVT

Gammal försvarsanläggning ska bli som ny

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla civiförsvarsanläggningen i Galgberget i Visby ska nu rustas upp. Väl färdig så ska den återigen kunna användas i händelse av en kris.

– Den är byggd någon gång på 50-eller 60-talet. Det skedde senast en större renovering i mitten av åttiotalet. Så det är dags att börja renovera den igen för att få lite bättre ytskikt med mera, säger Johan Kallum, säkerhetschef vid Region Gotland.

Från civilförsvarsanläggningen, som är insprängd i Galgberget i Visby, skulle politiker och tjänstemän kunna styra Gotland i händelse av ett krig. Men kriget kom inte och anläggningen har under årens lopp blivit omodern. Nu ska allt det gamla, såsom OH-apparater och mögelskadad utrustning och möbler rivas ut.

Foto: Patrik Widegen/SVT

– Ja, det är ju nu att modernisera upp det som finns idag till att börja med. Fräscha upp ytskikt så klart och få in ny reservkraft och anpassa passagesystem till dagens standarder, säger Johan Kallum.

SVT Nyheter Öst får tyvärr inte komma in i själva berget men inuti finns en byggnad i två våningar med bland annat sängplatser och ledningscentral med plats för cirka 70 personer.

50 miljoner

Renoveringen görs med statliga pengar och enligt en grov första uppskattning från Johan Kallum så kan kostnaden landa på runt 50 miljoner kronor. När bygget är klart, preliminärt vid nästa årsskifte, så ska ledningscentralen återigen kunna användas i en händelse av kris, men också för att hålla utbildning och övningar i. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet