Gängledare försökte utpressa butiksägare i Linköping

Publicerad

Tre män i 30-årsåldern åtalas vid Linköpings tingsrätt för försök till grov utpressning. En av de åtalade ska, enligt nyhetsbyrån Siren, vara en ledarfigur i Bandidos supportergrupp X-team.

Trion ska enligt åtalet ha krävt en butiksinnehavare i Linköping på en halv miljon kronor. Om denne inte betalade skulle han eller medlemmar ur hans familj utsättas för våld. Han hotades också med att tvingas lämna Sverige. Detta ska ha skett flera gånger sedan i december 2020.

En av de åtalade, en 29-åring, åtalas också för övergrepp i rättssak efter att butiksägaren gjort polisanmälan. Butiken skulle förstöras eller brännas ned.

Två av de tre åtalas dessutom för olaga hot eftersom de hotat skada eller döda butiksinnehavarens son. Även sonen ska ha utsatts för utpressningsförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet