Åklagare Anna Hjort och försvarsadvokat Jonas Granfelt. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Gängmedlemmar riskerar livstid – otillräckliga bevis enligt försvaret

Publicerad

Efter nästan en och en halv månad av förhandlingar gick den stora gängmordsrättegången i mål idag vid Linköpings tingsrätt. Åklagarna vill att samtliga döms till livstidsfängelse för mord. Men försvararna ser stora problem med bevisningen.

Under onsdagen och torsdagen har det varit slutpläderingar i det stora gängmålet där sammanlagt sex män med kopplingar till det så kallade ”Hageby/Navestad-nätverket” står åtalade för bland annat tre mord, ett mordförsök och ett fall av stämpling till mord.

Livstid för samtliga

Åklagarna Anna Hjort och Karin Sandén, som tillsammans drivit det stora ärendet, yrkar på att samtliga av de åtalade ska dömas till livstids fängelse för att gemensamt och i samförstånd ha begått morden. I andra hand yrkar de på medhjälp till mord.

Gängmorden i Norrköping

Encro i fokus

Under torsdagen har de åtalades försvarsadvokater slutpläderat. En stor del av bevisningen har bestått av så kallade Encrochattar, som knäckts av fransk polis. Och det har också varit det materialet som advokaterna riktat in sig på – eftersom de bland annat inte fått ta del av det fullständiga materialet och för att det råder oklarheter över hur polisen fått tag i Encromaterialet, eftersom Frankrike stämplat den uppgiften som en försvarshemlighet.

Svårt knyta konto till person

En annan svårighet med Encrochatsmaterialet har varit att kunna koppla en fysisk person till varje alias. Åklagarna menar att man lyckats göra detta på ett bra och tydligt sätt. Men försvarsadvokaterna håller inte med.

Jag tror chattarna kommer tillåtas som bevisning, men jag tror det kommer ställas väldigt höga krav på den andra bevisningen, sa till exempel advokat Thomas Bodström, som företräder den 33-åring som åklagarna menar har agerat skytt vid morden, under förhandlingarna.

I klippet ovan kan du se vad åklagarna och advokat Jonas Granfelt, som företräder den 30-åring åklagarna pekat ut som ledare, har att säga om att förhandlingarna nu gått i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet