Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från polisens förundersökning och SVT:s reporter sammanfatta fallet. Foto: Polisen

Gängmorden: 31-åringen överlevde skjutningen – vill inte hjälpa polisen

Publicerad

Klockan 23.10 på skärtorsdagen den 9 april 2020 blir en bil beskjuten med minst elva skott från en AK-47 utanför en snabbmatsrestaurang på Koppargatan i Norrköping.

I bilen sitter två män – 37 och 31 år gamla – som tillhör ett kriminellt gäng. 37-åringen dör på platsen och 31-åringen klarar sig oskadd.

31-åringen är en av de första att larma SOS om vad som hänt.

– Min kompis har blivit skjuten massor. Skynda, skynda, skriker 31-åringen.

– Var har han blivit skjuten någonstans? svarar SOS-operatören.

– I hjärtat tror jag. Skynda.

En kula har träffat 37-åringen i den vänstra överarmen, en annan går in i kroppen och genom vänstra lungan och hjärtat. Han avlider på platsen.

Polisens utredning visar att bakhållet de bägge männen hamnade i var en välplanerad avrättning. De lurades dit av en 28-årig man som tillhör det rivaliserande gäng som nu åtalas för bland annat mord och mordförsök. Polisens teori är att 31-åringen var mördarnas primära måltavla.

”Båda vi två duckar”

Men att få 31-åringen att medverka till att lösa mordet på 37-åringen och det mordförsök han själv utsattes för ska visa sig vara svårt för polisen.

Totalt höll man fem förhör med mannen. Det första bara någon halvtimme efter skjutningen och då beskriver 31-åringen vad som hänt:

”Ingen aning om bilen kom från vägen eller om den redan var parkerad. Såg den bara komma upp bredvid oss. Kändes som den varit på parkeringen. Kollar snabbt bakåt, tror jag hörde skott och ser krutelden från pipan. Båda vi två duckar.”

”Man bara duckar liksom. När jag springer ut ur bilen så tänker jag bara på honom (37-åringen reds anm). Kommer inte ihåg bilen mer. Vart den körde eller något sådant.”

Men varför de blev beskjutna är inget 31-åringen vill berätta om:

”Vet inte stämning i samtal eller med vem, inget sådant. Jag var inne i min telefon. Var bara vi som visste vi skulle dit. Inte sagt till någon.”

Än mer fåordig

Två veckor efter skjutningen hålls det tredje förhöret. 31-åringen har då blivit än mer fåordig och glömsk. Att det skulle finnas någon hotbild mot någon av dem vill han inte kännas vid, säger han till polisen.

Han och den mördade 37-åringen ”skulle hänga och prata med varandra” och ”att han inte ligger i konflikt med någon, har inte problem med någon”.

Vem den misstänkte 28-åringen är har han ingen aning om och och inte heller kan han förklara hur 28-åringens nummer hamnat bland hans egna kontakter i telefonen.

Tackar nej till skydd

Polisens utredning visar att männen som står inför rätta för gängmorden i stort sett direkt började planera för att mörda 31-åringen när man fått veta att han överlevt attentatet på Koppargatan.

Den 30 juni håller polisen det sista förhöret med 31-åringen och han får då ett erbjudande om skydd. Han tackar nej.

Han tackar också nej till att få ett målsägandebiträde i en eventuellt kommande rättegång och säger att han inte heller kommer att ha några ersättningsanspråk då.

I den nu pågående rättegången om gängmorden i Norrköping står sex män åtalade och den beräknas pågå fram till den 20 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se de intressanta platserna i mordrättegången och få en genomgång av mordåtalet. Foto: Niklas Luks / Jeppe Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet