Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se polisens bilder på gängets vapen Foto: Polisens förundersökning

Gänget som åtalas för morden var tungt beväpnat

Uppdaterad
Publicerad

Två män – en 33-åring och en 23-åring – misstänks vara de som höll i vapnen vid gängmorden i Norrköping den 5 december 2019 och den 9 april 2020.
Polisens utredning visar att det kriminella gäng som de åtalade männen tillhör hade tillgång till tunga vapen och sprängämnen.

Vid båda skjutningarna användes bland annat automatkarbiner av modell AK-47 Kalasjnikov. Kraftiga närstridsvapen som främst är tänkta att användas i militära sammanhang.
En av de vapenhandlare SVT varit i kontakt med bekräftar att det finns gott om den typen av vapen till salu på den svarta marknaden i Sverige.

– Jag vet att det går att ordna fram en illegal Kalasjnikov på 15 minuter, men för den som vill köpa och äga en lagligt kommer det ta minst fem år, säger mannen som vill vara anonym.

Bilder före och efter på den AK-47 som användes vid Ingelstamordet. Foto: Polisens förundersökning

Välplanerade avrättningar

Vid klockan 01.20 den 5 december 2019 skjuts två män, 39 och 45 år gamla, till döds utanför nattklubben Hugo på Slottsgatan i Norrköping. Minst 24 skott avlossas från en AK-47 och en pistol.
39-åringen omkommer direkt när en kula träffar honom i huvudet. 45-åringen får svåra skador och avlider senare på sjukhus.

39-åringen var en av ledarna för det kriminella gänget No Surrender MC och enligt polisens teori den huvudsakliga måltavlan vid dådet.

Fyra månader senare, strax efter klockan 23 på skärtorsdagen den 9 april 2020, skjuts en 37-årig man till döds i en bil vid en snabbmatsrestaurang på Koppargatan i Ingelsta. Enligt polisutredningen avlossades minst elva skott med en AK-47.

En kula träffar 37-åringen i den vänstra överarmen, en annan igår in i kroppen och skadar flera vitala organ. Mannen avlider på platsen.

37-åringen och en 31-årig man, bägge kopplade till No Surrender MC, hade lurats dit och sedan attackerats i ett bakhåll. 31-åringen klarade sig oskadd.

Båda dåden är att betrakta som välplanerade avrättningar, visar polisens utredning.

Pistoler levererades till Norrköping

Vid båda skjutningarna användes pistoler av märket Glock, tillverkade i Österrike (se mer i faktarutan här nedanför).

Pistolerna var från början legala vapen som av olika anledningar hamnat på den svarta marknaden. Efter att ha kommit i en tungt kriminellt belastad 25-årig mans ägo – kallad ”Den långe” och bosatt i Lund – hittade vapnen sin väg till Norrköping.

Polisens utredning visar att den Glock 17 som användes vid dubbelmordet levererades till de åtalade i Norrköping den 13 september 2019 av 25-åringen. Efter dådet den 5 december låg resterna av pistolen i flyktbilen, en VW Golf som hittades uppeldad utanför Rejmyre samma natt.

25-åringen dömdes så sent som i juli 2020 till ett 13 år långt fängelsestraff av Göteborg tingsrätt för delaktighet i mordförsök, grova vapenbrott och två sprängningar.

Den Glock 17 som användes vid dubbelmordet utanför nattklubben Hugo. Foto: Polisens förundersökning

Hittades i motorcykel

I utredningen förekommer också en Glock Lone Star Wolf – en variant av modell 19. Vapnet användes i vad polisen betecknar som en av gänget tänkt avledningsmanöver ute i Navestad någon timme innan Ingelstamordet den 9 april 2020.

Pistolen hittades dagen efter mordet vid en husrannsakan gömd i sadelfacket på en scooter-MC som tillhör en av de åtalade, en 30-årig man. Polisen menar att 30-åringen är en ledargestalt i gänget och den som i huvudsak planerat morden.

Polisutredningen visar att den här pistolen levererades av 25-åringen till Norrköping den 4 augusti 2019 och enligt den tekniska analysen användes vapnet vid två tidigare skjutningar i Skåne.

Två AK-47 Kalasjnikov

Kalasjnikoven som användes vid dubbelmordet den 5 december 2019 var av märket Zastava och modell M70AB2. Just den modellen började tillverkas 1970 i en serbisk vapenfabrik för den dåvarande jugoslaviska armén och har en ihopfällbar kolv, vilket gör att den tar mindre plats.
Resterna av vapnet hittades i den utbrända VW Golf som hade använts som flyktbil från nattklubben.

Vid mordet på 37-åringen den 9 april 2020 användes en annan version av en AK-47. Modellen heter AKM och var tillverkad i Rumänien, troligtvis 1989. Vapnet hade kolven borttagen och kortad pipa. Den hittades i den flyktbil, en stulen och falskskyltad BMW X5, som sattes i brand vid Yxbacken samma natt.

Hur automatkarbinerna kom till Sverige och Norrköping är inte utrett av polisen, men förmodligen har de köpts nere på Balkan eller i någon av de gamla öststaterna och sedan smugglats in i landet och här sålts vidare.

(Se mer fakta om AK-47 i faktarutan här nedanför.)

Resterna av den AK-47 Zastava som användes vid dubbelmordet utanför nattklubben Hugo. Foto: Polisens förundersökning

Vapengömma i sommarstuga

Men de åtalade sex männen hade fler kraftiga vapen i sin arsenal. Vid en husrannsakan den 1 september 2020 i en av de sommarstugor som gänget haft som vapengömmor hittade polisen ännu en automatkarbin med ljuddämpare, en modifierad AK4 som tillverkades för den svenska militären i slutet av 60-talet.
Polisen kan då också beslagta en stor mängd ammunition och flera magasin, samt sprängpatroner och en handgranat tillverkad i forna Jugoslavien.

Handgranaten låg inlindad i plastpåsar och i en av dessa hittades ett fingeravtryck som tillhör en 29-årig man från Norrköping.
29-åringen står just nu åtalad för grovt vapenbrott i en stor härva i Uppsala. Han figurerar sedan flera år i andra utredningar av bland annat bombdåd kopplade till grovt organiserad brottslighet.

Rättegången om gängmorden i Norrköping startade onsdagen den 7 april och beräknas pågå fram till den 20 maj.

  • AK-47:an utvecklades i Ryssland, dåvarande Sovjetunionen, av Michail Kalasjnikov och började tillverkas 1947, därav namnet. Den har kaliber 7,62x39mm och är en enkel, robust och billig automatkarbin som utvecklats med tiden. Används idag av många länders arméer, samt ofta av gerilla- och terroristorganisationer.
  • Glocks pistoler i modellerna 17 och 19 anses tillförlitliga och enkla att hantera. Pistolerna har kaliber 9x19mm. De saknar traditionell säkring (säkringen är integrerad i avtryckaren) och har låg vikt eftersom de till stor del är tillverkade i polymer (plast). Glock 17 och 19 används bland annat inom Försvarsmakten (Pistol 88) och Tullverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet