– Vi har haft ministrar som besökt gården och som vill jobba för att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska bli tillåtet, säger vinmakare Niclas Albinsson. Hör mer i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl

Vinmakaren: ”Gårdsförsäljning skulle ge ett lyft för landsbygden”

Publicerad

I mitten av november meddelade regeringen att frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska utredas – igen.

Hur skulle ett positivt beslut påverka våra småskaliga dryckesproducenter och de gröna näringarna?

Vi besökte Niclas Albinsson som idag driver Östergötlands enda kommersiella vingård.

Kvicksilvret har precis parkerat under strecket och gräset mellan raderna av vinstockar lyser frostvitt i solljuset. Här ute på östgötaslätten, en bit från sjön Tåkern, driver paret Niclas och Anna Albinsson Särtshöga vingård.

– Idag har vi en vinodling på cirka 2,5 hektar mark och producerar mousserande vin. Utöver det driver vi också bed and breakfast och en restaurang på sommarhalvåret. Så vi har tre ben att stå på, säger vinmakare Niclas Albinsson.

Mjölby

Majoritet i riksdagen

Idag finns ett 50-tal kommersiella vingårdar i landet och både efterfrågan och utbudet av småskaligt producerade alkoholdrycker har ökat kraftigt de senaste åren. Därför vill nu regeringen utreda, för tredje gången, om gårdsförsäljning går att införa i Sverige.

– Skillnaden den här gången är inte om – utan hur det här ska se ut. Det finns idag en majoritet i riksdagen som är för gårdsförsäljning och våra folkvalda politiker har som uppgift att genomföra det här nu, säger Niclas Albinsson.

Drygt 8 000 vinstockar av sorten solaris finns på gården. Foto: Christian S Zetterdahl

Möjligheter för en ny generation odlare

Att tillåta en gårdsförsäljning skulle inte bara innebära att producenten kan sälja sina drycker till kunden på plats, utan också ge nya arbetstillfällen och flera andra positiva effekter, menar Niclas Albinsson.                 

– Från dag ett skulle jag direkt anställa en person på heltid. Dessutom så skulle det öppna upp för en helt ny grön näring på landsbygden, där unga personer och små företag skulle kunna försörja sig. Därtill skulle det också gynna turismen, säger han.

Hör mer i klippet ovan vad gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker skulle innebära för Niclas Albinsson.        

Östergötlands före detta landshövding Elisabeth Nilsson har utsetts som särskild utredare av regeringen.

Utredningen ska redovisas senast den 7 december 2021.                                                   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet