Världsnaturfondens (WWF) presenterar i dag sin årliga fiskguide.
Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin ”låt bli”.
-Torsken i Östersjön mår generellt dåligt. Så har det varit i flera år. Men ny information visar att garnfisket medför negativ effekt på tumlare och sjöfågel. Och det gör att det tippar över från gult till rött, säger Inger Melander.
Läs också: Svårt att äta etisk tonfisk
Men det ska noteras att det inte gäller all torsk. Det finns MSC-certifierad torsk från andra områden än Östersjön och den får grönt ljus.
-Det svenska fisket är MSC-certifierat. Med logga och allt på plats får torsken från Skagerak och Kattegatt och norska rännan grönt ljus, säger Inger Melander.
MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske.
Laxen populär
I år lanserar WWF samtidigt med guiden en rapport om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Det är den första större kartläggningen som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter.
Där framgår att svensk fiskkonsumtion har ökat med över 30 procent de senaste fem åren och att vi nu äter i genomsnitt 11 kilo fiskfilé och skaldjur utan skal per person och år. Den vanligaste fisken är lax, följt av torsk och sill/strömming. Vi äter nästan dubbelt så mycket lax som torsk.