Genväg till jobb för flyktingungdomar

Uppdaterad
Publicerad

För många som kommer till Sverige som tonåringar är studievägen alldeles för lång och svår.

Nu testar Norrköpings kommun en genväg till jobb.

– Det tog fyra och en halv månad att ta sig hit, säger tonårskillen framför mig.

– Det är inte som att ta ett flygplan direkt, tillägger han och berättar att båten sjönk utanför Grekland och att han låg instängd under golvet i en lastbil.

Att fly ensam, från Afghanistan till Sverige var tuffare och svårare än någon av de tre tonårskillarna framför mig hade tänkt sig. Men de tänkte alla att när de väl var framme i Sverige skulle de få ett jobb.

– Jag trodde att jag bara skulle behöva lära mig lite svenska, säger Farhad Yousef.

– Men det är svårt att få jobb. Jag har pratat med folk och de säger att det finns många arbetslösa i Sverige, säger Ali John Amini.

Höga krav

Om du kommer till Sverige som tonåring är det tufft att höra att du måste lära dig svenska, läsa in nio års grundskola och tre års gymnasieskola på bara några år. Dessutom måste du få godkända betyg i åtta gymnasieämnen.

– Statistiken visar att bara sju procent av de som kom för sex års sedan klarar av gymnasiet, säger Jerry Wilund, rektor på Marieborgs folkhögskola i Norrköping där 34 tonårskillar som kommit ensamma från Afghanistan bor.

Han tycker att vägen till jobb är alldeles för kantig.

– Man ska väl helst ha en magisterexamen också, säger han lite tillspetsat.

Yrkesutbildning

I Norrköping har man upptäckt att det finns ett snabbare sätt. Flera av killarna från Afghanistan har börjat på en yrkesutbildning som heter Second Chance School. Det är en skolform som initierades av en EU-kommissionär och som nu finns på tre platser i Sverige, bland annat Linköping och Norrköping.

Målgruppen är elever som har hoppat av gymnasiet eller som inte är behöriga. Istället för att försöka få godkända betyg har eleverna praktik. En till två dagar i veckan är de i skolan och satsar då på att klara en yrkesutbildning, till exempel svetsare eller kock. Målet är att få ett jobb och flera av eleverna har redan fått extrajobb på sin praktikplats.

Resultatet har varit bra hittills och över hälften av eleverna som har gått där har fått jobb efter utbildningen. Rektorn berättar att flera av eleverna med flyktingbakgrund fick jobb innan utbildningen var färdig.

– I år fick två killar jobb. För den ena tog det mindre än ett år. Så det kan gå väldigt snabbt. Det är reguljära jobb, säger Fia Björde, samordnare på Second chance school.

First chance school

Nyligen ansökte Norrköpings kommun om EU-pengar för att kunna starta en liknande yrkesutbildning som riktar sig mot flyktingungdomar. Den ska heta First chance school.

– Man kan lära sig svenska på många olika sätt. De lär sig svenska när de kommer ut på praktikplatserna. Och tanken är att de kanske kan läsa in betygen senare, om de vill läsa vidare, säger Fia Björde.

– Vi måste göra något. Annars är vägen till jobb alldeles för lång. Då dömer vi dem till evigt försörjningsstöd, säger Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs folkhögskola.

Förhoppningen är att andra kommuner i Sverige också ska införa liknande yrkesutbildningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.