– Det är flera tusen personer som berörs, tror Tommy Johnsson som bor vid Torsjön. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Torsjön kan bli sprängstenslager – nu protesterar de boende

Uppdaterad
Publicerad

Skogen intill Torsjön är en av de föreslagna platserna för Trafikverkets sprängstens- och jordmassor från bygget av järnvägstunneln genom Kolmården.

Det är ett 50-tal personer som bor runt Torsjön. Men även alla i Strömsfors, liksom alla i Örstad och runt Böksjön påverkas av Trafikverkets transporter och lagring av sprängsten.

– Så det är flera tusen personer som berörs, tror Tommy och Ann-Britt Johnsson, vars sjötomt gränsar just till lagret på 15 hektar vid Torsjön.

Ostlänken

Förändringen av sjön och våtmarken kommer att bli mer än tillfällig menar Tommy Johnsson, som bott vid sjön i 40 år. Deras son med familj bor granne.

Lastbilar dygnet runt

Tio år räknar Trafikverket med att behöva för själva masslagringen. Och själva transporterna av jord och sprängsten tar mellan två och tre år.

– En lastbil var tionde minut dygnet runt som kommer och tippar, menar Tommy Johnsson.

Kväve från sprängmedlet

Massorna från bergtunneln är speciella. Kväve från sprängmedlet ligger kvar på ytan av bergsmassorna. När det regnar på lagringsplatsen läcker kvävet ut till vattendragen.

Strypa tillflödet

För att inte belasta ett vattendrag för hårt tänker Trafikverket sprida ut tunnelmassorna på fem olika ytor. Tanken är att samla dagvattnet i ett dike och leda det förbi Torsjön direkt ut till Bråviken.

– Skogsmarken är viktig för tillrinningen till Torsjön. Sjön kommer att torka ut och bli en pöl när tillflödet stryps, säger Tommy Johnsson.

Men ännu är upplagsplatserna inte beslutade utan fortfarande ett förslag i trafikverkets planer.

Den blågröna färgen visar platserna vid Torsjön och Strömsfors. Foto: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet