Ola Göransson, styrelseledamot i Glada bonden. Se bilder från Boxholm i videon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Glada bonden: ”Vill inte ha Arlas folk springandes i lokalerna”

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Boxholms kommun köpte mejeriet på orten har det rått stridighet om vissa inventarier. Under tisdagsmorgonen var en dansk entreprenör på plats med lastbilar för att hämta denna egendom. De hade till klockan 18 på sig – sedan skulle de nya ägarna, Glada bonden, begära handräckning från Kronofogden. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst under eftermiddagen har Arla nu fått dispens till och med onsdagsförmiddagen att få ut det sista.

Mimmi Moberg, SVT Nyheter Östs reporter på plats, rapporterar att det bland annat handlar om stora maskiner samt ett så kallat skakbord. Det är bara två personer med två lastbilar från det danska företaget i Boxholm för att hämta inventarierna. Hon pratade med Ola Göransson, styrelseledamot i Glada bonden, som sa följande:

– Vi vill inte ha Arlas folk springandes i lokalerna. Lika lite som de skulle vilja ha oss i deras. Det är ju gulligt av ett så stort företag som Arla vill sätta käppar i hjulet för ett litet företag som omsätter 100 miljoner.

Nedläggningen av Boxholms ost

Polis

Fem representanter för Ostens vänner samt polis var på plats tidigare i morse. Polisen var där för att upprätthålla säkerheten. Allt har dock gått lugnt till och polisen lämnade platsen cirka 08.30

– Enligt Ola Göransson, som pratat med danskarna, vet de inte riktigt om de kan få ut alla saker, säger Mimmi Moberg.

Glada bonden har påbörjat tillverkning av ost i mejeriet. Arla, å sin sida begärde Glada bonden i kvarstad, men Linköpings tingsrätt upphävde det beslutet. Detta kommer Arla att överklaga.

Se bilder från Boxholm i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet