Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gläntan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Gläntan blir kvar hela 2016, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) vid en presskonferensen på Norrköpings kommun.

– Vi kommer föreslå att nämnden tar tillbaka beslutet att lägga ner Gläntan, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande för Vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommmun.

Ska kartlägga behovet

Kommunen väntar med beslutet tills de gjort en kartläggning av behovet av dagverksamhet i ytterområdena, en kartläggning som väntas pågå under 2016.

– Vi visste inte att det var så få från andra ytterområden som åkte in till dagverksamhet i stan. Hade vi vetat det i maj hade vi inte tagit det beslutet, säger Eva-Britt Sjöberg.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden hade beslutat att två dagverksamheter, Gläntan och Generalsgatan, för dementa i Norrköping skulle läggas ner den sista augusti, det vill säga på tisdag nästa vecka. Beslutet grundades på att de två enheterna haft minst antal daggäster jämfört med kommunens övriga fem enheter.

Men på presskonferensen meddelades istället att Gläntan blir kvar.

”Det enda rätta att göra”

Beskedet att man backar gläder oppositionsrådet Sophia Jarl (M) som i ett pressmeddelande säger:

– Det var förstås det enda rätta att göra. Om Kvartetten vill behålla någon slags trovärdighet i äldrevårdsfrågan och på allvar vill att hela kommunen ska leva var de tvungna att backa om Gläntan i Kolmården.

För Wiwi Heggblads del så innebar beskedet både glädje och besvikelse.

– Vi ser det som en delseger, nu vet vi att Pelle (hennes man) har någonstans att gå.

Men samtidigt så är hon kritisk.

– Jag tycker det är nonchalant, man får inte behandla människor så här. Vi har inte fått veta någonting om det här förrän nu.

”Beskedet man inte ville ha”

Bland personalen var det kluvna känslor när beskedet kom.

– Det var precis det här beskedet man inte ville ha. Det är klart att vi är glada för att de gamla får vara kvar, men för oss känns det osäkert. Vi har egentligen fått andra tjänster från den sjunde september, men nu vet vi inte, säger Birgitta Andersson.

Beslutet om stängningen av dagverksamheten för dementa på Generalsgatan i Norrköping står kvar. Den stänger den 1 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer