Visa alla (5)

Här grillar de biffen på smält glas

Luqaz Ottosson var en kock på jakt efter något nytt. Jennie Olofsson var en glaskonstnär som ville utveckla yrket. Deras möte har lett till ett helt unikt koncept – att laga mat på glas.

Vi träffar de båda i glashyttan på Gotland där de har utvecklat sitt unika sätt att laga mat.

– För mig är det otroligt roligt att vara med och utveckla det gamla hantverket med glas och glastillverkning. Det är så fint att se att man kan göra saker tillsammans, genom att förena två typer av yrken, säger glasblåsaren och konstnären Jennie Olofsson.

Jennie Olofsson och Luqaz Ottosson lagar mat i glashyttan Foto: SVT

Snart har ett år har gått sedan de möttes för första gången. Kocken Luqaz Ottosson hade tröttnat på restuarangvärlden och glasblåsaren Jennie Olofsson sökte nya sätt att uttrycka sig på med hantverket.

– Jag hade väl egentligen ingen plan på att komma hit och blåsa glas, men jag sprang på Jennies kille inne i Visby, och han ville att jag skulle åka hit för att besöka henne.

De har experimenterat med vilka råvaror som går att tillaga på det heta smälta glaset. Foto: SVT

Jennie Olofsson hade redan en idé på hur ett samarbete skulle kunna se ut.

– Jag föreslog att vi skulle prova på att laga mat på glas, och Luqaz tyckte det lät fantastiskt roligt, säger hon.

Under året som har gått har de experimenterat med vilka råvaror som går att tillaga på det heta smälta glaset.

– Det svåra är att du inte kan ställa in temperaturen så exakt som du kan i en ugn på en restaurang. Här blir det mer att du får börja om från början och prova dig fram. Det är lite som att laga mat över öppen eld, säger Luqaz Ottosson.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer