Golv orsakade skolas luftproblem

Uppdaterad
Publicerad

Proverna som tagits på Bråviksskolan i Norrköping är nu analyserade och klara. Lösningsmedel i golvmattan orsakade luftproblemen.

Rapporten visar att det som skett är en kemisk reaktion i golvet. Och den kopplas till någon av de mjukgörare som har använts, antingen i själva mattan eller i limmet.

”Svårt att peka på specifika ämnen”

Ämnesgrupper som man påträffat är enligt ett pressmeddelande ”några alkoholer, några alifatiska kolväten, samt en serie av substituerande aromater”.

– Det är i det här läget väldigt svårt att peka på specifika ämnen eftersom de är så otroligt lika varandra, och det är därför vi istället talar om ämnesgrupper. Inom spektrumet alifatiska kolväten och substituerande aromater handlar det i alla fall om olika ämnesgrupper som återfinns i lösningsmedel, säger byggkonsulten Bengt Dahm, som ligger bakom rapporten, i pressmeddelandet.

– Genom att studera de aktuella gruppernas profiler har vi också kunnat utesluta andra ämnesgrupper. I en av de uteslutna grupperna återfinns ämnet bensen, som vi alltså med säkerhet kan säga inte har påträffats på Bråviksskolan, säger Bengt Dahm.

Bekräftar symtom

Personalens hälsoupplevelser bekräftas därmed genom rapporten. Lösningsmedel ger ofta en påverkan på just slemhinnorna, vilket är just det symptom som drabbat flera ur skolpersonalen.

När man nu vet vad som orsakat obehagen är nästa steg vilken åtgärd som blir bäst . 

– Ett tänkbart scenario som vi ser det just nu är att byta mattan och i den processen slipa bort allt spackel och vädra ur betongen under. Först måste vi dock säkerställa att det är det som är den rätta åtgärden, säger Mikael Grönkvist på kommunens lokalförsörjning i samma pressmedddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.