Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med oss på den världsunika klinten på gångavstång från Visby. ”Tänk om folk visste att de grillar på över 400 miljoner år gamla fossil”, säger Sara Eliason. Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Gör hela Gotland till ett världsarv med fokus på geologin”

Uppdaterad
Publicerad

Förbud hjälper inte, utan bästa skyddet för Gotlands fossila bergrund i världsklass tror Sara Eliason är att göra hela Gotland till en geopark.

– Och visst får man ta med sig ett litet minne, ett fossil för helt privat bruk, säger hon.

I ett tropiskt hav för 430 miljoner år sedan, fanns det korallrev.

– Just Gotlands revkalksten hör till världens bäst bevarade med fossil i världsklass. Gotland är kanske det finaste stället i hela världen när det gäller den siluriska perioden, säger geologen Sara Eliason.

Gotland

Korallrevens kalkskelett blev under årmiljoners lopp till den hårda revkalkstenen, som Södra Hällarna där vi står, är ett gott exempel på. Det ligger på gångavstånd från Visby och är ett av Gotlands senare reservat. Se videon här ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt på badstranden där alla måste kliva är det nu bara en grop efter ”kattskallen”. Strax ovanför är det flera fotbollsstora hål efter bortknackade fossil. Se detta i videon. Sigvaldeträsk i Etelhem på Gotland. Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Gör hela Gotland till en geopark”

För att skydda fossilen vill Sara Eliason att berggrundens historia och fossilen blir huvudsaken i ett världsarv och menar att det skulle omfatta hela Gotland.

– Hela Gotland speglar den här geologiska historien på ett så fantastiskt sätt, men på olika sätt runt om på ön. Så det är svårt att bara plocka fram ett ställe.

Bortknackade fossil mitt på badstranden

I sommar har det försvunnit ”kattskallar” vid den populära badplatsen i Sigvaldeträsk. Mitt på den lilla remsan där alla går och även en liten bit ovanför sjön är det flera hål efter bortknackade fossil.

Se i videon ovan hur det strax intill den populära badplatsen är flera fotbollsstora hål efter bortknackade fossil. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet