Roger Altsäter, vd Göta kanal AB. Foto: SVT

Göta kanal 2.0 får ytterligare 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 80 miljoner till på renoveringsprojektet Göta kanal 2.0. Dessutom fördubblas det årliga underhållsanslaget till 40 miljoner kronor. Satsningen är den mest omfattande sedan kanalen invigdes 1832.

De pengar som nu tillförs projektet är för att ytterligare behov av renoveringar och reparationer upptäckts under arbetet.

– Den ursprungliga planen var att renoveringsarbetet skulle vara klart till säsongen 2020, men när man börjar peta i en 200 år gammal konstruktion dyker det upp nya behov som är svåra att förutse. Vi insåg i fjol att pengarna inte räcker, säger Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag.

Halv miljard

Hittills har staten investerat 500 miljoner kronor i Göta kanal 2.0 för att bland annat anpassa kanalen till de säkerhetskrav som en dammsäkerhetslag från 2014 ställer.

Projektet skapar ett hundratal jobb hos de entreprenörer som utför renoveringsarbetena, enligt ett pressmeddelande.

Hör i videon nedan vad Altsäter sa om Göta kanal 2.0 för två år sedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.