Gotlands räddningshelikopter används i övning på Lapplandsfjället. Foto: Anders Ristenstrand, Johan Nilsson/TT

Gotland blir utan räddningshelikopter i flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands räddningshelikopter kommer användas i Kiruna mellan den 8 januari och 8 april.

Helikoptern ska användas för utbildning för besättningar som utgår från Umeå och Stockholm.

– Varje vinter har vi en utbildning för de besättningar som har som uppgift att göra undsättningar i fjällmiljö. För att de ska kunna öva behöver vi flytta helikoptrarna, säger Mattias Hyllert, direktör sjö- och flygräddning, Sjöfartsverket.

Kommer användas i tolv veckor

Det är under tolv veckor som helikoptern kommer användas för att bestättningen ska kunna öva på räddning i Lapplandsfjällen.

– Det är olika typer av övningsupplägg i fjällmiljö, bland annat att flyga i olika vindförhållanden, landningar i yrande snö där sikten blir väldigt dålig, det är den typen av situationer som man kan tänka att man hamnar i om vi behöver undsätta människor i fjällmiljö, säger Mattias Hyllert.

Efter sommarens bränder har Sjöfartsverket svarat på hur man kan utvecklas vid till exempel brandbekämpning.

– Det handlar om att utöka flottan, så vi både kan ha en högre beredskap för sjö och flygräddning, och kunna stödja samhället både i brandbekämpning men också möjlighet att kunna stödja i eftersök av försvunnen person och fjällräddning om det skulle behövas, säger Mattias Hyllert.

Ambulanshelikoptern på Gotland påverkas inte av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet