Foto: Patrik Widegren

Gotland får projekt om totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten får 8,1 miljarder kronor extra fram till 2020. Som en del av uppgörelsen mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet så kommer totalförsvaret att stärkas.

En del av pengarna kommer att användas i ett nytt projekt på Gotland. 

Särskilda medel

– Vi måste ha totalförsvar, både ett militärt försvar och ett civilt försvar. En del av det civila försvaret utgör också ett stöd för det militära försvaret. Satsningen på civilförsvaret omfattar ungefär 1,3 miljarder kronor. Vi har alltså ett stort utbyggnadsbehov på den fronten. Vi har också sagt att det ska genomföras ett pilotprojekt på Gotland där särskilda medel kommer att avsättas för att planera ett totalförsvar, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Måste bygga motståndskraft

Civilförsvaret har länge varit kraftigt eftersatt menar moderaten Hans Wallmark (M), ledamot i försvarsutskottet, som välkomnar satsningen.

– Vad händer i ett Sverige där vi saknar el och vatten i tre dygn eller sju dygn? Hur är det med matförsörjningen eller djurhälsan i ett Sverige som är helt eller delvis släckt eller där inte vattnet fungerar? Den typen av motståndskraft måste vi bygga, det inleder vi nu, säger Hans Wallmark som menar att kostnaden för detta kommer att öka framöver. 

– Jag är övertygad om att detta kommer att generera fler insikter och därmed också ökade utgiftsområden ju mer vi bygger upp denna förmåga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.