Trångt i lerpölarna vid Gotland Grand National 2016 Foto: Sören Andersson/TT

Det blir lerigt värre i endurotävlingen GGN

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka är åter igen dags för Gotland Grand National, GGN, på Gotland.

3150 enduroförare kommer till banan på Tofta skjutfält, en bana som kommer att bli den lerigaste på flera år.

– I år har det regnat jättemycket. Vi var här ute för två veckor sedan och jobbade litegrann på skjutfältet. Sedan dess har det kommit 200 millimeter regn, säger Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event som arrangerar Gotland Grand National.

Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event Foto: SVT/ Patrik Widegren

”Hästskon” är fylld med vatten

Det delen av banan som kallas hästskon, är den lerigaste. Det är denna passage som brukar bjuda förarna på stora utmaningar och publiken på flera dråpliga situationer. Förra året tillförde arrangörerna extra vatten på den här platsen för att få till ett bra underlag, men det ser inte ut att behövas i år.

– På de fem år som vi varit arrangörer så har det nog inte stått så här mycket vatten i hästskon. Men vi ska se till att vi har en bra preparerad bana och behöver vi ta bort vatten så gör vi det, säger Conny Bohlin.

Foto: SVT/ Patrik Widegren

400 förare i elitklassen

I tävlingen så delas de 3000 förarna upp, på förmiddagen kör den stora massan med motionärer, och klockan 12:15 så startar de cirka 400 som tävlar i elitklassen. Nytt för i år är att eliten kommer att få sällskap av ytterligare 600 förare i spåret.

– Vi har 800 fler förare idag än vad vi hade för fyra år sedan. Det innebär att det blivit lite trångt på förmiddagen. Nu flyttar vi klass fyra, 15-29 år, till att starta klockan 12:20, fem minuter efter elit-starten. Det innebär att det blir en jätteutmaning för eliten att faktiskt ha 600 fler åkare i spåret när de kör, säger Conny Bohlin.

SVT sänder ifrån tävlingarna under helgen:

Lördag 28 okt: 09:30 – 12:00 SVT1 Direkt från motionsklassen

Söndag 29 okt: 12:15 – 12:45 SVT1 Sammandrag från elittävlingen

TV: Se ett längre inslag här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.