Gotland laddar för elbilar

Gotland – med begränsad yta och nästan inga uppförsbackar – är enligt många idealiskt för elbilar. Trots det så har det inte lossnat ännu. Men nu byggs flera laddstationer upp – och flera elbilar ska också gå att hyra i sommar.

När Östnytt besökte Krusmyntagården var en mindre karavan av elbilar på väg till den nya laddstationen. Och det var Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård som fick premiärladda.

Det är företaget Solkompaniet, med stöd från bland annat Energimyndigheten, som nu startar sitt projekt Elbilslandet Gotland. Idén är att erbjuda eldrivna hyrbilar till turister i sommar.

– Vi bygger laddställen på utvalda utflyktsmål över hela ön, så att bilarna kan laddas under de naturliga stoppen. Öns begränsade yta innebär också att nya elbilsförare slipper oroa sig för att batterierna ska laddas ur, säger Jon Malmsten, konsult på Solkompaniet och ansvarig för Elbilslandet Gotland.

20 laddningstationer sätts upp vid olika utflyktsmål runt om på ön. Och laddare är en förutsättning för att elbilsmarknaden ska ta fart. Det nya projektet bygger laddare på turistmålen, men inte i samhällena på ön.

Där finns istället ett annat projekt  som sedan 2009 jobbar för att få upp laddare. Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer