Kicki Scheller, försvarsdirektör hos länsstyrelsen på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotland pilotlän för det moderna försvaret

Publicerad

Gotland har av regeringen pekats ut som pilotlän för ett nytt, modernt totalförsvar. Arbetet leds av länsstyrelsen på Gotland som dock inte är inblandat i besluten kring ledningscentralen på Galgberget.

Men enligt Kicki Scheller, försvarsdirektör hos länsstyrelsen, så är det fler anläggningar av det här slaget som nu kan komma att rustas upp i landet.

– Man kan väl säga så här, att utifrån det läget som Sverige befinner sig i; att den civila planeringen har legat nere i många år så kan man nog dra slutsatsen att ledningsplatser runt om i Sverige rustas upp i olika takt, säger hon.

Varför sker detta nu?

– Ja det har ju med totalförsvarsplaneringen och den civila planeringen att göra. Och om man pratar för länsstyrelsernas del så är det ingen hemlighet att vi ska kunna leda från alternativt skyddade ledningsplatser under höjd beredskap, säger Kicki Scheller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet