Visby placerar sig dåligt när det gäller studentlägenheter. Foto: Patrik Widegren /SVT

Gotland rödlistat av studentorganisation

Publicerad

Sveriges förenade studenkårer, SFS, granskar varje år boendesituationen i studentstäderna. I årets rapport så är Visby rödlistat.

– Det finns boenden, men det finns nästan inga helårsboenden, säger Anton Berglund, ordförande för Gotlands studentkår, Rindi.

I undersökningen så rankas 33 studentstäder utifrån hur lätt det är att få tag i en studentbostad. En stad är röd om studenter inte kan erbjudas ett boende under hötterminen. En gul ort innebär att studenter kan få ett förstahandskontrakt för ett boende någon gång under höstterminen. En stad är grön om studenter kan erbjudas ett tryggt boende inom en månad.

Många hyr privat

Visby, Göteborg, Halmstad, Lund, Skövde, Stockholm och Uppsala hör till de röda städerna. I Norrköping och Linköping är det dock lättare enligt rapporten.

GotlandsHem har idag 202 studentlägenheter och är den största aktören. De flesta studentlägenheter har för närvarande en kötid på två till tre år. I nörjan av juli  blev sju lägenheter tillgängliga att söka med tillträde 24 augusti. Söktrycket på de lägenheterna var ungefär 100 sökande per lägenhet.

Många studenter hyr också av privata hyresvärdar. Det handlar dock ofta om delårskontrakt eftersom bostäderna hyrs ut till turister under sommaren.

Se Gotlands studentkårs ordförande ge sin syn på saken i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter