Foto: Veronica Gardell, SVT

Region Gotland: ”Vi riggar sjukvården och hoppas på det bästa”

Uppdaterad
Publicerad
Sjukvården på Gotland har beredskap och kapacitet att hantera den fast boende befolkningen, men kommer inte mäkta med ett ökat befolkningstal vilket riskerar att få stora konsekvenser.

Vädjan från myndigheter och regionen om att inte åka. Presentkort på 500 kronor till den som bokar om sin påskresa till ett senare tillfälle. Det är en del av det som görs för att få fastlänningar att inte bege sig till Gotland i påsk, på grund av coronasmittan.

Kan inte transportera alla svårt sjuka

– Vi ber därför de deltidsgotlänningar som nu ser fram emot att komma tillbaka till ön att undvika det. Vår kapacitet är begränsad och vår möjlighet att transportera svårt sjuka patienter till sin hemregion är extra utsatt i detta läge, säger Magne Hovland, kommunikatör på Region Gotland.

Besök Gotland senare

Ansvariga poängterar att sjukvården på ön har begränsningar.

– Vi riggar sjukvården inför ett värsta scenario, men hoppas på det bästa. Personligen tror jag att flertalet ”vinterfastlänningar”, som vi också kallar våra deltidsgotlänningar, lyssnar till vår vädjan att skjuta fram sitt besök på Gotland till en senare tidpunkt, säger kommunikatören Magne Hovland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet