Birkagårdens verksamhet är nu nedläggningshotad.

Gotlands enda härbärge för hemlösa i fara

Uppdaterad
Publicerad

En drastisk och allvarligt försämrad ekonomisk situation gör att Birkagården i Visby nu riskerar läggas ner.

Bakgrunden är att Arbetsförmedlingen meddelat att man inte längre kan ge det stöd med bidragsfinansierad arbetskraft som man tidigare gjort. Det innebär en merkostnad för verksamheten med ungefär 400.000 kronor.

– Att vi inte får de stöd som vi har fått tidigare från Arbetsförmedlingen innebär att vi förlorar 45.000 kronor i månaden. det är pengar som vi inte har i vår budget. Då är konsekvensen att vi måste avsluta den här verksamheten, säger Inger Harlevi (M) ordförande i kyrkorådet i Visby.

Är det till Region Gotland ni sätter ert hopp nu för mer stöd?

– Eftersom vi har fått beskedet av Regionen att de inte har några pengar att skjuta till så utgår jag från att man har gjort en konsekvensbeskrivning av vad det här innebär, säger Inger Harlevi och syftar på de kostnader som drabba samhället när de 5-15 personer som använder natthärbärget kanske börjar må sämre när de inte har någon stans att ta vägen. 

– Försvinner Birkagården så går ju väldigt mycket av ansvaret över till Region Gotland enligt socialtjänstlagen, säger hon.

”Många får sova ute igen”

Tommy Wissing, föreståndare på härbärget menar att det skulle få stora konsekvenser om Birkagården lades ner.

– Det skulle innebära att många får sova ute igen, på toaletter, i trappuppgångar och det kommer att bli rörigare på stan, säger han. 

Birkagårdens verksamhet är ett samarbete mellan Visby domkyrkoförsamling, Gotlands kommun, Röda korset och föreningen Vägen – Hela människan.

Birkagårdens hotade situation presenterades vid en pressträff på måndagen. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.