Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att hyra ut Slite hamn till bygget av gasledningen kunde hamnen rustas upp. Foto: SVT

Gotlands roll i bygget av gasledningen Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Gasledningarna i Östersjön kan ha utsatts för sabotage och frågor väcks om vad det kan få för följder. Region Gotland var inblandat i bygget av den första ledningen.

– Vi landade i att det här var bra, att det var en ren hamnfråga, säger socialdemokraten Tommy Gardell.

Mellan år 2010 och 2012 användes Slite hamn på östra Gotland till att skeppa ut rör under bygget av den första gasledningen Nord Stream 1. Då hade de gotländska politikerna med stor majoritet sagt ja till hamnuthyrningen.

– Det var en god ekonomisk affär för regionen. Vi tog aldrig ställning för någon gasledning, säger Tommy Gardell.

Gotland

Fick säga nej

Och Region Gotland ville göra samma sak igen när Nord Stream 2 byggdes. Men då hade läget förändrats och man fick böja sig för regeringens påtryckningar eftersom det ansågs påverka Sveriges försvarsintressen negativt.

Region Gotland sade nej till hamnuthyrningen och Tommy Gardell, som då var ordförande för tekniska nämnden och högst ansvarig politiker för hamnarna, blev jagad av media.

Hör honom berätta mer om gasledningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet