Gotland har en stor andel mycket dåliga vägar enligt en rapport från Transportföretagen. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotlands vägar tredje sämst i landet

Publicerad

En rapport från branschorganisationen Transportföretagen säger att 20 procent av vägarna på Gotland är i mycket dåligt skick. Jämtlands och Gävleborgs län har ännu sämre siffror, men Gotland hamnar alltså som trea från botten.

Rapporten har undersökt standarden på landets statliga vägar. Undersökningen har sammanvägt hur ojämn en väg är i längsled, hur spårig vägen är och hur lång livstid vägen förväntas ha. Mätvärdena har resulterat i ett indexvärde som sedan grupperats i de fem kategorierna mycket bra, bra, tillfredsställande, dålig och mycket dålig.

Gotland har 20,1 procent vägar som klassas som mycket dåliga enligt rapporten. Motsvarande siffra för Östergötland är 3,9 procent.

Transportföretagen, som beställt rapporten, är en bransch- och arbetsgivarorganisation och medlem i Svenskt näringsliv.

Rapporten visar dessutom vad som händer om underhållet av landets vägar fortsätter som planerat eller att mer pengar tillförs. Analysen visar en oro för att dagens underhållsskuld ska bli än större.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet