Jon Rytterbro, hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Gotlandshem. Foto: Gotlandshem och E-Go

Gotlandshem erbjuder hyresgäster el-hyrbilar via samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttiga Gotlandshem kommer under en försöksperiod erbjuda hyresgäster eldrivna hyrbilar i Visby och Slite. Detta sker genom ett samarbete med gotländska företaget E-Go. Testet ska pågå från mitten av maj till sista september i år.

– Vi tycker det här är ett intressant sätt att stärka hyreslägenheterna. Det blir intressant att utvärdera vilket värde våra hyresgäster upplever efter testperioden och en viktig lärdom när vi planerar vidare för hur vi skapar goda förutsättningar för att leva ett lite mer hållbart liv hemma, säger Jon Rytterbro, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på Gotlandshem.

Både i Visby och Slite

E-Go ordnar med bilarna och den app som krävs för att nyttja tjänsten. Gotlandshem står för laddstolpar och parkeringsplatser. I Visby är områdena A7, Castor och Taptot aktuella och utanför stan Slite.

– Det kostar 179 kronor per timme att hyra bil. Det vanliga är annars att kunden måste hyra per dag eller vecka. Dessutom går det att hyra ”one way” – alltså att ta bilen på en plats och lämna på en annan. Allt sköts via vår app, säger Johan Granath från E-Go.

Även i Norrköping

Enligt andra företag i den ”gröna” biluthyrningsbranschen finns liknande projekt på flera platser i Sverige. Hyresbostäder i Norrköping har en hyrbilstjänst med elbilar vid Yllefabriken.

– Och i flera av våra nybyggnadsprojekt kommer det finnas elbilar att hyra, säger Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren.

Gotland ligger också i framkant när det gäller skapandet av el-vägar. Se mer om det nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Sundelin, projektledare för Smartroad Gotland Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet