Lars Thomsson (C). Foto: Ingemar Edfalk/Sveriges riksdag

Gotländsk centerpartist: ”De måste upp ur skyttegravarna”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Thomsson (C) från Gotland är förvånad över M och S agerande. Ledamöterna i Sveriges riksdag röstade idag nej till Moderaternas och Kristdemokraternas regeringsförslag. En av dem som röstade nej var Thomsson.

– Det här underlaget är extremt upplagt för att SD ska få maximalt inflytande på varenda avgörande omröstning. Det är precis detta vi gått till val på att inte göra, så för mig var detta rätt så självklart. Den här konstellationen kan vi verkligen inte ha som regeringsunderlag, säger riksdagsledamoten Lars Thomsson (C).

Utländska reaktioner

Thomsson är en erfaren kommunpolitiker, men ny i riksdagen. Han är förvånad över svårigheterna att få en regering på plats och att det har gått såhär långt.

Gotland

– Så mycket tid och så många samtal och så har man ännu inte lagt ett enda papper på bordet. Det förvånar mig. I kommunerna börjar man med att prata sakpolitik; vad vill man göra, vad kan man och kan man inte kompromissa med. Här har man inte haft någon som helst diskussion om sakpolitik i några av samtalen, säger Lars Thomsson.

Thomsson tillägger att han även har mötts av reaktioner från andra länder.

– Jag var i Finland med försvarsutskottet i måndags och tisdags. Alla där frågar samma sak: ”Vad håller ni på med? Det här har vi gjort 20 gånger, det är bara att förhandla!” Och då lägger man upp sakpolitiken på bordet, men här har vi inte gjort det än. Alla partier har ett ansvar att lösa upp knutarna, men störst ansvar har Socialdemokraterna och Moderaterna.

”Upp ur skyttegravarna”

– Alla har skuld i det här uppkomna läget, så är det. Det finns ingen som kan säga att vi har inte varit del i det här. Men huvuddelen måste riktas till de två stora partierna som blockerar varandra och säger att vi kommer bara att rösta på vår egen del. De måste komma upp på banan, upp ur skyttegravarna och börja förhandla om sakpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet