Arkivbild. Vindkraftverk på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotlandsuppdraget avslutat av regeringen – upprörd stämning hos regionen

Publicerad

Stämningen är upprörd hos ledningen i Region Gotland efter att regeringen valt att avsluta det så kallade gotlandsuppdraget. Satsningen gick ut på att göra Gotland till ett pilotlän för att skapa ett hållbart energisystem. I ett brev till energiminister Ebba Busch (KD) ifrågasätter regionen bristen på kommunikation.

– Vi är upprörda, både över att det här regeringsuppdraget plötsligt upphör, bristen på kommunikation med oss som det berör, och på Energimyndighetens inaktivitet inom uppdraget de senaste två åren. Arbetet med energi- och klimatomställningen är fortsatt oerhört angeläget och det behöver tydliga och långsiktiga spelregler, för alla nivåer, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, i ett uttalande.

Gotland fick uppdraget som pilotlän av den tidigare S-ledda regeringen 2018. Systemet vilade på tre grundpelare: försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet, enligt Energimyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet