Foto: SVT

Gotlänning döms till fyra års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man dömdes förra veckan av Gotlands tingsrätt till fyra års fängelse för två fall av våldtäkt. Mannen döms dessutom för grov kvinnofridskränkning samt ringa misshandel.

Enligt domen ska han också betala 320 000 kronor i skadestånd till sin före detta sambo och barn.

Den första våldtäkten ägde rum i hemmet på Gotland under första halvåret 2017. Den andra våldtäkten i januari i år. Också då i hemmet. Den grova kvinnofridskränkningen har skett under en tidsperiod på fem år. Mannen har under den tiden misshandlat, försökt misshandla samt kastat föremål på sin sambo.

Gotland

Misshandel och kränkningar

De kränkningar och den misshandel som skett i förhållandet har, enligt domen, varit bidragande orsaker till att 39-åringen lyckats genomföra de båda våldtäkterna. Kvinnan har känt en stark rädsla för sin sambo.

Under sensommaren 2017 har han dessutom misshandlat parets då åttaåriga barn. För det döms han för ringa misshandel.

Mannen nekar till brotten, men ska fortsätta vara häktad tills domen vinner laga kraft. Enligt domen så har flera vittnen som styrkt åtalet hörts. Det styrks också av medicinska journalanteckningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet