Den civila polisbilen sattes i brand i stadsdelen Hageby under natten efter att den parkerats i närheten av den adress där polisen inlett en husrannsakan tidigare på fredagskvällen. Foto: Niklas Luks

Polisbil i brand i Hageby efter granatfynd i lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Två bilar, varav en civil polisbil, sattes i brand i samband med en husrannsakan i Hageby i Norrköping under natten mot lördag. Polisen slog till mot en lägenhet, där man bland annat beslagtog en granat.

– Det är två anlagda bränder vad det verkar, säger Kristian Maltzoff, vakthavande befäl vid polisen i Norrköping.

Det hela började med att en större polisinsats inleddes mot en lägenhet i Hageby under fredagskvällen. Man genomförde där en husrannsakan och hittade en granat, vilket ledde till att man sedan kunde gripa en person som varit anhållen i sin frånvaro.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Personen är gripen bland annat misstänkt för brott mot vapenlagen. Ytterligare två personer som befann sig i lägenheten där granaten hittades är gripna.

Flera polisfordon stod parkerade ute på gatan, och vid 01.13 kom det första larmet om att en personbil stod och brann på Timmermansgatan. En dryg kvart senare kom nästa larm, någon hade tänt eld på en civil polisbil på Svarvaregatan.

”Inga misstänkta”

Kristian Maltzoff bekräftar för SVT Nyheter att den civila polisbil som satts i brand var i Hageby med anledning av den husrannsakan man inlett på kvällen.

– Den bilen stod en bit från lägenheten. På håll ser man inte att det är en polisbil, men går man fram till den och tittar in så förstår man ju det, säger han och tillägger:

– Men vi har inga misstänkta vid någon av bränderna.

Polisen misstänker att båda bränderna uppstått på samma sätt, nämligen att någon satt eld i fronten. Räddningstjänsten kunde tämligen omgående släcka de båda bilbränderna.

Hageby är en av de stadsdelar i Norrköping som de senaste veckorna haft problem med att personer försöker störa polis- och räddningstjänsarbete nattetid.

”Ett fåtal kriminella”

Larmrapporterna har avlöst varandra om situationer där bilar har satts i brand och stenkastning mot räddningstjänstens personal har förekommit. Även Klockaretorpet har drabbats hårt under våren.

– Tidigare har man pratat om att det kanske bara är ett fåtal, kanske bara tre personer som varit drivande. Sedan har man fått med sig fler på det här, säger Kristian Maltzoff till SVT Nyheter.

Hur ser ni på det i nuläget?

– Det är ett fåtal kriminella.

På kort sikt handlar det nu för polisen att vara på plats och visa på närvaro, enligt Kristian Maltzoff. På längre sikt vill man knyta starkare band till området och jobba mer med samverkan.

I nuläget är dock situationen i Hageby och Klockaretorpet besvärlig. Norrköpingspolisens Kristian Maltzoff ser också problem med att man sällan får fast de som sätter eld på bilar. Händelseförloppet är relativt kort, bilarna sätts i brand snabbt och sedan försvinner gärningsmannen eller gärningsmännen därifrån illa kvickt.

Polisen stör narkotikahanteringen

Frågan kvarstår dock varför det gång efter dito sätts bilar i brand i vissa delar av Norrköping. Enligt polisen ligger konflikten egentligen i att det finns personer som anser att polisnärvaron stör hantering och försäljning av narkotika.

– Någon har till och med uttryckt missnöje, rent öppet inför polisen, om att man stör narkotikaförsäljningen, säger Maltzoff till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet