Åtta miljoner kubikmeter skog har angripits av borren i år. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Granbarkborren fortsatt stort problem

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrens skadeverkningar ligger kvar på historiskt höga nivåer trots en förväntad bättring under 2021, rapporterar Skogsstyrelsen. Årets inventering visar att drygt åtta miljoner kubikmeter skog angripits i år, lika mycket som i fjol.

”Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de här skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en än större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden”, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen, enligt pressutskicket.

Den södra halvan av landet är hårdast drabbad. I Svealand har 4,3 miljoner kubikmeter gran dödats, och i Götaland 3,9 miljoner. Östergötland, Södermanland och Örebro län är de mest ansatta länen.

Inventeringen visade att över 80 procent av angripen skog stod kvar. Enligt Skogsstyrelsen beror detta troligen på svårigheter med att hinna med avverkningen och att vissa angrepp är svåra att upptäcka tidigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur smakar rostade barkborrar? Se i klippet när Mattias Sparf gör snacks. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer