Granbarkborren övervakas i hela Götaland

Publicerad

Skogsägarföreningen Södra har under våren infört svärmningsövervakning för att se när det finns risk för angrepp av granbarkborre. Förtroendevalda skogsskyddsombud inspekterar barkborrefällor för att kontrollera utvecklingen.

Tanken är att övervakningen med hjälp av fällor ska underlätta inventering och därmed avverkning vid rätt tidpunkt. Det ska gå lättare att se när en ny generation borrar startar och därmed att göra prognoser när den är färdigutvecklad. Resultatet presenteras på www.sodra.com/granbarkborrekarta.

”Bekämpa skadorna på ett effektivt sätt”

– Med denna kunskap kan skogsägare välja rätt tid för att leta efter angrepp och bekämpa skadorna på ett effektivt sätt, säger Magnus Petersson, chef för skötsel- och entreprenörsutveckling på Södra, i ett pressmeddelande.

Övervakning sköts av förtroendevalda skogsskyddsombud som sedan 8 april varje måndag rapporterar hur många borrar som finns i fällorna. Rapporteringen sker från 25 platser i hela Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.