Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Söderlund (junior) störtar nedför Vrinnevibacken i Norrköping. Se hur fort det går i klippet ovanför.

Här tränar landslagsåkarna i grässlalom i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året blev grässlalom en officiell sport och en del av Svenska Skidförbundet. Vi möter landslaget i Vrinnevibacken i Norrköping där de övar inför tävlingsäsongen som precis har startat.

I Sverige är det än så länge en liten sport med ett fåtal åkare. I dagsläget är de två åkare i landslaget bestående av Edvard Nord och Carl Söderlund. Men det finns ett internationellt intresse för sporten där det bland annat anordnas världsmästerskap. Trots att Sverige har få åkare går det bra i tävlingar. 

– Vi har goda chanser att kunna vara med och tävla och slåss om topplaceringar, säger Edvard Nord.

Norrköping

Snöfattiga vintrar

Landslaget tror att sporten kommer att växa när fler vet om att den finns.

– Intresset för sporten växer, både i Sverige och internationellt. Sen kanske vi inte har snö som vi har idag om tio, femton eller tjugo år och då är det perfekt att kunna göra det här, berättar Edvard Nord. 

Det roligaste med att åka?

– Jag skulle säga adrenalinet. Skidorna är byggda annorlunda än en vanlig alpinskida som gör att det inte går att stanna. Du måste hela tiden att försätta rulla ned. Så fort du börjat rulla finns det inget sätt att stanna, säger Carl Söderlund.

Ser mer av träningen i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet