Svåra långtidsbesvär efter covid-19: ”Ett jättestort bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det primärvårdens patienter, som kommer till uppföljningsmottagningen – framför allt kvinnor mellan 40 och 60 år, som lider av långtidsbesvär.

80 procent av patienterna med långtidsbesvär som remitteras till covid-19 Uppföljningsmottagning, kommer sedan november från primärvården.

Tvingas jobba trots besvär

– Det är ett jättestort bekymmer med de som inte fått vård. Vi får remisser från patienter som hade covid-19 för ett år sedan, men som inte sjukskrivits utan fått arbeta trots sina grava långtidsbesvär i nästan ett helt år säger, Mirjam Schimanke, medicinskt ansvarig läkare på Vrinnevisjukhusets covid-19 Uppföljningsmottagning.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hon jämför med de patienter som tidigare legat inlagda.

– De som legat på sjukhus för covid-19 nu, upplever vi inte är lika sjuka som de var i våras. Nu får de som läggs in, tidigare behandling med syrgas och kortison, fortsätter Mirjam Schimanke.

Försvinner inte med tiden

Andningsproblematik, neurokognitiva besvär och hjärtklappning. Det är några av de många besvär som långtidssjukskriva i covid-19 vittnar om. På Uppföljningsmottagning på Vrinnevisjukhuset vill man förhindra att de drabbade hamnar mellan stolarna.

– Patienterna från primärvården behöver en mycket mer omfattande utredning och går betydligt längre tid hos oss innan de kommit igång, eller går att skicka vidare för annan behandling,

Kan samla in kunskap alla har nytta av

Istället för att patienterna ska behöva söka olika specialistvård, så vill mottagningen bygga upp kunskap även för primärvården.

– Jag ser att det finns stort behov av sådana här multiprofessionella specialistmottagningar som vi är, så att patienterna inte hamnar mellan stolarna och att vi ges chans att forska för en bättre vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet