Arkivbild på ambulanshelikopter och Åsa Hedqvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi på Visby lasarett. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Gravid kvinna fick ingen helikoptertransport – nu anmäls händelsen

Uppdaterad
Publicerad

En gravid kvinna på Gotland bedömdes av regionen behöva flygas till ett sjukhus på fastlandet. Helikoptertransporten fördröjdes och kvinnan tvingades i stället förlösas med kejsarsnitt på Visby lasarett. Regionen har nu lex Maria-anmält det inträffade till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt regionen fanns det risk för vad de kallar en ”allvarlig vårdskada”. De planerade därför för en transport med helikopter till ett fastlandssjukhus. Men resan fördröjdes av flera skäl. Hör varför i videon.

Händelserna ägde rum sommaren 2019 och regionen har nu genomfört åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

Hör Åsa Hedqvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi på Visby lasarett, berätta om händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet