Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tragiskt”, säger Mikael Hamstedt från den lokala hembygdsföreningen som vill ha bort vraket från Bungeör innan det bryts sönder helt. I klippet berättar han mer. Foto: Patrik Widegren/SVT

Grundstött och övergiven segelbåt vid Fårösund sprider vrakdelar

Uppdaterad
Publicerad

En grundstött katamaran utanför Fårösund på Gotland vållar nu bekymmer för myndigheterna. Ingen vet vem som ska ta ansvar för båten.

Det är tidningen Gotlands Allehanda som nu uppmärksammat problematiken med katamaranen som gick på grund vid den lilla ön Bungeör utanför Fårösund för snart 14 dagar sedan. Haveristen tycks helt ha hamnat mellan stolarna.

Kustbevakningen har tömt båten på bränsle och annat som kan vara miljöfarligt, men tänker i övrigt inte göra mer åt saken i nuläget.

Gotland
Måndagen den 8 augusti tömde Kustbevakningen båten på miljöfarliga ämnen. Däribland 100 liter diesel, motorolja, batterier och gasol. Foto: Kustbevakningen

Sjöfartsverket gör inget heller, eftersom att båten inte stör övrig sjötrafik. Den lettiske ägaren, som uppges vara förtvivlad, har få möjligheter att agera eftersom båten ovetandes var oförsäkrad.

Mikael Hamberg från den lokala hembygdsföreningen tycker att något måste göras innan det är för sent – oavsett vems ansvaret är.

I klippet berättar han mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet