Foto: TT/Veronica Gardell, SVT

Grundvattnet mycket högre inför sommaren i år

Publicerad

Förra sommaren låg grundvattennivåerna i Sverige oroväckande lågt. I år ser situationen mycket bättre ut.
Men samtidigt bör utsatta kustområden iaktta försiktighet redan nu.

Kommun på kommun införde bevattningsförbud för att spara på vattnet förra året. Flera myndigheter slog larm om den hotande vattenbristen och en debatt rasade om hur Sverige ska klara av vattenförsörjningen även under år då snö- och regnmängder är låga.

Men inför sommaren i år ser situationen annorlunda ut.

-Det är en stor skillnad, vi har fått en stor påfyllnad den gångna hösten, säger Bo Thunholm, hydrogeolog och grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Viktigt med bra grundvattennivå innan sommaren

Det mesta av regnet som faller under våren och sommaren sugs upp av växter eller dunstar. Därför är det viktigt att grundvattnet har en bra nivå innan dess.

Grundvattennivåerna i små magasin, som främst avser de med egna brunnar, ligger runt normalnivån i hela landet i SGU:s aprilmätning. För stora magasin, som är det vatten som samlas i stora sand- och grusåsar, är vattennivåerna nära det normala eller över det normala i norra och södra Sverige. I mellersta Sverige ligger de under det normala.

Varning för Gotland

Trots att utgångsläget ser bättre ut i år höjer Bo Thunholm ett varningens finger för de utsatta kustnära områden som ofta får vattenbrist på sommaren, exempelvis Stockholms skärgård och Gotland.

Där är jordtäcket tunt, den magasinerande förmågan liten och regnmängderna små under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer