90 000 studenter har blivit antagna till högskolor och universitet runt om i landet Foto: Alexandra Hjelm

Gustav ska studera rymdteknik – kan tvingas bo i tält

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpingsbon Gustav Wengerzink har blivit antagen till civilingenjörsprogrammet med inriktning mot rymdteknik i Luleå. Under tisdagen förberedde han sig på att behöva tälta på grund av den rådande bostadsbristen för nyantagna studenter.

Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, är kötiden för att få ett förstahandskontrakt på en studentbostad i Luleå ett år – och Gustav har stått i kö i två månader. Men han har ändå bestämt sig för att påbörja sina studier.

– Jag har med mig ett liggunderlag, kudde, tält och sovsäck, så jag har det som en säkerhet i alla fall. Jag hoppas kunna få en studentbostad ganska fort, men annars är det tält som gäller. Jag har en sovsäck som håller minus 15 grader, säger Gustav Wengerzink.

Ska läsa rymdteknik

– Jag ska plugga rymdteknik och det är ju en linje för att förbereda inför att kanske jobba på NASA eller SpaceX eller någonting sånt i framtiden, säger Gustav Wengerzink.

Gustav tror att han kommer behöva bo i tält i 2-3 månader. Annars hoppas han kunna hitta ett vandrarhem eller någon kompis som han kan sova hos.

– I Sverige har vi allemansrätten så jag hoppas att jag hittar något ställe, helst nära universitetet, kanske någon skogsdunge, det skulle vara perfekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.