Gym får anti-dopningdiplom

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gym i Östergötland ska sälla sig till en skara diplomerade gym mot dopning. Det är projektet ”100% ren hårdträning i Östergötland” som delar ut diplomen.

I projektet samarbetar kommunerna med polisen och Östergötlands idrottsförbund för att utbilda gym och skapa kontakter. Allt för att motverka dopning bland motionärer.

Än så länge är det drygt 40 anläggningar som har fått diplom och Crossfit i Motala är ett av de gym som nu kommer höra dit. Magnus Karlsson är delägare i gymmet och han tror det här kommer vara jätteuppskattat.

– Jag tycker det är positivt att vi kan visa upp att vi aktivt jobbar mot dopning hos oss. Det kommer våra kunder att gilla, säger han.

Bra kontakt med motionärer

Syftet är helt enkelt att få upp dopningsproblematiken på agendan. Enligt STAD (Stockholm förebygger alkohol och narkotika), ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet, så är gym en mycket effektiv miljö för att nå ut till motionärer.

– Det handlar om att utbilda personal om effekter av dopning och hur man kan ha samtal med motionärerna på gymmet. Det kan vara svåra samtal och det är viktigt att gymmet blir en samlingspunkt, för att ta tag i den problematiken, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Östergötland.

Ät rätt

Magnus Karlsson säger att de inte haft problem med olagliga preparat på deras gym. Men samarbetet och utbildningen av personalen har varit väldigt givande ändå, eftersom många lagliga preparat har ett väldigt osäkert innehåll.

– Det är väldigt få som vet om hur oreglerad den lagliga marknaden för preparat är. Ett sätt att inte få problem med olagliga grejer är att informera om vad lagliga preparat innehåller och vilka effekter de har. Om man inte tillhör den yttersta eliten så räcker en bra kost, säger Magnus Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.