Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Begränsning av frisöket och ett gemensamt programutbud. I videon berättar utredare, Lars Stjernkvist, mer om vad förslagen innebär. Foto: Linnea Burén/SVT

Utredning klar – sex kommuner föreslås vässa gymnasieutbudet

Uppdaterad
Publicerad

Gemensamma program, begränsat frisök och en anpassad kollektivtrafik. Det ska göra att fler elever väljer gymnasiet i Mjölby, Motala, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

Tidigt i våras gick Mjölby, Motala, Vadstena, Boxholm, Ödeshög och Tranås ihop för att starta ett samarbete kring gymnasieskolorna. Kommunerna hade märkt av att de tappat gymnasieelever till andra större kommuner, samtidigt som vissa av kommunernas egna utbildningar hade få sökande och tomma platser.

Idag presenterades utredningen för kommunpolitikerna i Mjölby stadshus.

Ett av förslagen är att starta ett övergripande kommunalförbund som gemensamt ska bestämma vilka utbildningar som finns i vilken kommun. Dessutom ska det så kallade frisöket begränsas genom att endast gälla inom de sex kommunerna och inte övriga Östergötland.

Nästa steg är att varje kommun tar ställning till utredningens förslag på hemmaplan. Därefter ska kommunerna prata ihop sig och tillsammans ta ett beslut om de nya förslagen.

Hör mer om vad de nya förslagen innebär i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet