Foto: Genrebilder: TT/ Petar Petrov/Paul Hilton

Hade 71 reptiler – döms att betala 200 000

Uppdaterad
Publicerad

En man i Linköping har dömts att betala polisen 200 000 kronor i ersättning efter att de varit tvungna att omhänderta 41 av hans 71 reptiler.

Länsstyrelsen hade sedan tidigare beslutat att mannen endast fick ha 30 reptiler, men vid en oanmäld inspektion i mars 2018 hittades totalt 71 reptiler hemma hos mannen, som är i 40-årsåldern. Bland dem fanns 56 kungspytonormar och fyra geckoödlor, skriver Corren.

Inspektörerna konstaterade också att utrymmena för reptilerna inte följde djurhållningsföreskrifterna. Länsstyrelsen beslutade att direkt omhänderta 41 av reptilerna och tre fick avlivas.

Ansvaret för djuren hamnade hos polisen, som fakturerade mannen drygt 190 000 kronor för omkostnader i samband med insatsen. När mannen inte betalade fakturan stämdes han i Linköpings tingsrätt, som dömer honom att betala både den ursprungliga fakturan och statens rättegångskostnader – totalt drygt 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet