Rolf Öström (M) känner stor oro inför sommaren Foto: SVT och Region Gotland

”Jätterädd att det blir alldeles för slitsamt för personalen”

Publicerad

På Gotland brukar det röra sig om runt 100 sommarboende som har hemtjänst under sommarmånaderna. Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) ser nu med stor oro på att regionen under coronapandemin inte kan neka den gruppen hemtjänst, efter regeringens beslut.

– Vi hade givetvis hoppats att regeringen skulle tagit ett annat beslut i den här frågan, säger Rolf Öström (M) till SVT Nyheter Öst. Hör mer i klippet ovan.

Flera andra kommuner främst i västsverige har vädjat om att i år få rätt att neka sommarboende hemtjänst. Så här motiverar regeringen sitt beslut att inte tillmötesgå det. Rolf Öström säger att ansökningar om hemtjänst börjat trilla in till Region Gotland på senare tid.

– Vi har vädjat till de personer med hemtjänst under sommaren att underlätta för vår personal på Gotland, som slitit hårt under lång tid, att inte åka hit till Gotland denna sommar, säger Öström.

Märker ni att man hörsammat er vädjan?

– I nuläget är det ett 20-tal som ansökt och vi hoppas att det inte blir fler, säger Rolf Öström, ordförande socialnämnden (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.