Håkan Thornell Foto: SVT

Håkan flyttade på grund av Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

En av många som påverkats av den planerade Ostlänken är Håkan Tornell som länge drev tomtebyn i Kolmården. När det blev klart att Ostlänken skulle gå vid hans mark så valde han att flytta till Gotland.

– De har ju pratat om det här nu i 29 år. Än så länge har det inte byggts en meter järnväg, säger Håkan Thornell när SVT Nyheter Öst träffar honom i Stenkyrka på Gotland.

Han är idag inte sen att haka på den kritik som kommit från bland annat Riksrevisionen där satsningen på höghastighetståg ifrågasätts.

Ostlänken

– Jag tycker att det är tragiskt att kommunerna, framförallt, har plöjt ner så enormt mycket pengar i det här under många år.

För tre år sedan löste Trafikverket in Håkan Thornells gård i Kolmården. Han flyttade då till Gotland och tog med den tomteby som i åratal lockat julbesökare till Kolmårdsskogen.

Idag ångrar han inte sitt beslut.

– Man vill ju komma ifrån att sitta i den här sitsen. Jag tycker fortfarande synd om alla andra som sitter kvar i samma sits, säger han.

Tror du att ostlänken kommer att bli verklighet?

– Nej jag har svårt att tro det. Det har jag liksom aldrig trott. Kritiken med samhällsnyttan det är ju egentligen konstateranden som har funnits hela tiden. Så det är tragiskt att insikterna hos politikerna kommer så här sent. Det skulle ha kommit redan för 20-25 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet