Grisproducenterna har haft god lönsamhet under några år. Foto: TT/Emil Langvad

Goda år för grisproducenterna i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av lantbrukarna upplever en god lönsamhet. Det visar Lantbruksbarometern 2018 från LRF Konsult.

Främst är det mjölkproducenterna som har ökat sin lönsamhet. Cirka 70 procent anser idag att den är ganska god. Bakgrunden till förbättringarna är ett högre mjölkpris under 2017.

Men även gris- och nötköttsproducenterna visar upp en bra lönsamhet.

– I Östergötland är det framförallt grisproducenterna som har haft en god lönsamhet de sista åren. Vi ser också att det är dem som har störst investeringsvilja, både på maskinsidan och i byggnader, säger Martin Säfström, lantbruksekonom vid LRF Konsult.

Låga priser pressar växtodlarna

Desto värre är det för växtodlarna. Här det fortsatt trögt även om det har förbättrats något under det senaste året.

– Inom växtodling har det tidigare varit en relativ god lönsamhet – historiskt sett, men nu har det varit väldigt låga prislägen där många ligger på stora lager och inte sålt sina varor, säger Martin Säfström.

Mjölkproducenterna har ökat sin lönsamhet på grund av ett högre mjölkpris under 2017. Foto: TT/FREDRIK SANDBERG

Stark framtidstro

Sammanfattningsvis så finns en stark framtidstro hos svenskt lantbruk och åtta av tio lantbrukare planerar för fortsatta investeringar för att utveckla sin verksamhet.

På frågan ”Skulle du rekommendera en ung människa att bli lantbrukare eller att arbeta inom näringen?”, svarar 70 procent ”ja absolut” eller ”ja kanske”.

De tre viktigaste resultaten från Lantbruksbarometern 2018

  • Lönsamheten har stabiliserats för alla utom växtodlarna
  • Hög investeringsvilja – ökade maskininvesteringar i alla produktionsgrenar, fler som planerar att investera i djurstallar och högt intresse för nya affärsmöjligheter, främst inom entreprenad är exempel som tyder på en framtidstro i branschen.
  • Intresset för att investera i förnybar energi, främst solenergi, ökar stort.

källa: LRF Konsult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.