Yrkesfiskare: Gott om röding – hoppas inte nya restriktioner påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Förhöjda halter av PFAS-ämnet PFOS har konstaterats vid provtagning av röding i Vättern. Det kan leda till begränsning av försäljning av fisken i framtiden.

Jimmy Gustavsson är en av få yrkesfiskare som finns kvar runt Vättern. Han berättar att han fått mycket röding på sistone och att den verkar må bra.

– Det finns gott om dem och de är stora fina, berättar han och visar upp ett par som ligger i röken.

Familjeföretaget säljer fisken

Tillsammans med sin familj driver han en livsmedelsbutik i Borghamn där de säljer fisk och kräftor de fiskat och fångat i Vättern. Han oroas dock för de rapporter som visat på att farliga ämnen upptäckts i fisken.

– Det är ju såklart inte bra men jag blir mer orolig för dricksvattnet, säger han.

Fisk stor källa till PFAS

Då det inte finns något livsmedelsgränsvärde för fisk har Livsmedelsverket ännu inte fastställt något kostråd för fisk med förhöjda PFAS-halter. 

Ett sådant gränsvärde väntas tas fram av EU tidigast år 2023. Därefter kan det komma att att införas begränsningar av försäljning av fisk med halter som överstiger det gränsvärdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.