I klippet: Undersköterskeupproret i Norrköping retar sig på att man fått likartade scheman som först fick massiv kritik i Söderköping. Här berättar de om problemen som också blivit av samma karaktär. Foto: Ulf Persson/SVT

”Hälsoscheman” gör att vårdpersonal går ner i tid även i Norrköping

Publicerad

Konflikter mellan fack, arbetsgivare och även Arbetsmiljöverket. De såg vad som hände i grannkommunen Söderköping när så kallade hälsoscheman infördes inom vård och omsorg. Nu retar sig undersköterskor i Norrköping på att man fått likartade scheman med samma problem.

– Det verkar ju helt vettlöst att införa ett schema som inte fungerat på andra ställen och som sänker personalen, säger undersköterskan Ann Björling.

2019 startade hon och Marine Brunius ”Undersköterskeupproret Norrköping” på sociala medier och där har schemafrågan blivit en het potatis.

– Undersköterskor behöver ett slutet forum där de kan pysa ur sin frustration, säger Ann.

Hör i klippet vad de tycker om schemaläggningen.

Heltidsglapp: 33 procentenheter – bland de högsta i landet

I Norrköping är skillnaden mycket stor mellan de som är anställda heltid inom vården på papperet och de som faktiskt jobbar heltid i praktiken. Bara 18 kommuner i landet har ett större glapp än Norrköping.

98 procent var heltidsanställda förra året, fast egentligen var det 65 procent som verkligen jobbade heltid. Det så kallade heltidsglappet var alltså 33 procentenheter. Även Söderköping har ett av de större glappen med sina 31 procentenheter. Det visar siffror SVT Nyheter Öst plockat fram ur Sveriges kommuner och regioners (SKRs) databas Kolada.

– Det stämmer precis med min bild. De siffror som tas fram och blåses upp som jättefina stämmer inte med verkligheten, säger Marine Brunius.

– De allra flesta jag känner till går ner i arbetstid för att orka med jobbet, så jag är inte ett dugg förvånad över siffrorna, tillägger Ann Björling.

Kommunen: ”Vi säger inte hälsoscheman”

Norrköpings kommun känner inte alls igen sig i bilden och säger att man aldrig kallat det för hälsoscheman.

Här ser du vård och omsorgsdirektörens svar.

Bakgrund hälsoscheman

2016 träffade Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal ett avtal om att arbeta mot heltid som norm. Men när många kommuner nu har lyckats införa en hög andel heltidstjänster växer missnöjet mot så kallade hälsoschema. Det handlar ofta om att man kortar vissa arbetspass och istället blir det fler pass. Vissa arbetspass kan hamna på andra arbetsställen och att själva schemaläggningen görs av en central enhet längre ifrån personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.