Foto: SVT

Halv miljon i vite för Finspångs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Finspångs kommun åtgärdade inte alla brister före Skolinspektionens tidsfrist gick ut i maj 2017. Nu får kommunen betala en halv miljon kronor i vite, enligt en dom i Förvaltningsrätten.

Det var redan 2015 som Skolinspektionen kontrollerade Viggestorpsskolan och konstaterade ett antal brister. Bristerna rörde ”trygghet och studiero, åtgärder mot kränkande behandling och extra anpassningar och särskilt stöd” på Viggestorpsskolan.

Vid ett uppföljande besök visade det sig att det fortfarande fanns saker som inte fungerade tillfredsställande. I mars 2017 beslutade skolinspektionen att förelägga om vite.

Om inte bristerna åtgärdades innan 12 maj 2017 skulle kommunen bli tvungen att betala en halv miljon kronor.

”Nu är alla brister åtgärdade”

Finspångs kommun fick möjlighet att yttra sig, men har inte hört av sig till Förvaltningsrätten och nu tvingas kommunen betala en halv miljon kronor till staten.

– Vi höll med om att bristerna inte var åtgärdade i tid så därför betalade vi vitet. Men julen 2017 följde Skolinspektionen upp de kvarvarande bristerna och då var de nöjda med våra åtgärder, säger Stefan Carlsson (V) utbildningsråd i Finspång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.