Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Lööv, brandman och ordförande för Kommunal på Räddningstjänsten Östra Götaland och Mathias Lagerman, utryckande brandman vid stationen i Kallerstad och skyddsombud. Foto: Erika Landt/SVT

Skyddsombudet på räddningstjänsten om läget: ”Tufft och kritiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under jul och nyårshelgen drabbades räddningstjänsten i Linköping av ett coronautbrott. När hälften av personalen låg sjuka tvingades brandmännen vid stationen i Kallerstad rycka ut med halverad styrka.

– Det har varit otroligt tufft och kritiskt för oss bemanningsmässigt sett med en rad olika tillbud, med en personalstyrka som har haft svårt att kunna utföra sina roller och sina arbetsuppgifter på ett tillbörligt sätt, säger Mathias Lagerman, utryckande brandman vid stationen i Kallerstad och skyddsombud.

Vidare berättar han att personalen har mått mycket dåligt av den ansträngda situationen.

”Känsla av otillräcklighet”

– Det blir en känsla av otillräcklighet, säger Mathias Lagerman och tillägger att hela andemeningen med räddningstjänst är att man snabbt ska få hjälp och att man har ett handlingsprogram som också hjälper och talar om för medborgarna vad de kan förvänta sig.

– Där känner väl jag som skyddsombud att där har vi kanske inte riktigt räckt till, säger Mathias Lagerman.

Skyddsombudet har nu gjort en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider till Arbetsmiljöverket

– Nu hoppas jag att vi kan se framåt och att det här inte kan hända igen och att vi har bra lösningar i framtiden, så vi inte hamnar i samma situation, säger Mathias Lagermann.

Halverad styrka

Vissa dygn var bemanningen varit nere i ett brandbefäl och två brandmän, motsvarande ett brandbefäl och fem brandmän.

Erik Lööv, brandman och ordförande för Kommunal på Räddningstjänsten Östra Götaland, berättar att personalen haft en väldigt ansträngd situation.

– Vi kommer hit till jobbet för att göra den där skillnaden för tredje man när det behövs som allra allra mest och då vill vi att vi kommer dit med full styrka och fulla muskler, säger Erik Lööv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer