Efter 24 år har vi fått ett mandat i riksdagen för centerpartiet. Det är stort, säger Lars Thomsson (C). Foto: Henrik Montgomery/TT//SVT

Lars Thomsson (C) ska driva centerns frågor från Gotland

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1994 har Centerpartiet på Gotland fått en plats i riksdagen. Det är rutinerade politikern Lars Thomsson som tillsammans med socialdemokraten Hanna Westerén nu ska driva öns frågor.

Nyss hemkommen från Ukraina och vänföreningsarbete mellan Gotland och svenskättlingarna i staden Gammalsvenskby, så blir det ingen vila för Lars Thomsson. Idag gick flyget mot Stockholm och första träffen med nya kollegorna i riksdagen.

– Det är fantastiskt, det ska man inte sticka under stolen med. Att vi efter 24 år får ett mandat i riksdagen för centerpartiet. Det är stort, säger Lars Thomsson (C).

Val 2018 – #dinröst
Under onsdagen gick flyget mot Stockholm och första träffen med nya kollegorna i riksdagen. Foto: SVT

Politisk aktiv i 30 år

Lars Thomsson, före detta lantbrukare, men numera nationell vindkraftsamordnare, har varit politiskt aktiv i närmare 30 år. 

Han kandiderade till riksdagen första gången 2002 och har länge haft en framskjuten roll i partiet på Gotland, bland annat som ordförande i byggnadsnämnden. Men i valen så har inte riksdagsrösterna gått partiets väg. Det är först nu som han får chansen att driva partiets gotlandsfrågor på högsta ort.

– Det som kommer upp rätt fort är ö-faktorn i sjukvården, den frågan kommer rätt fort i riksdagsarbetet. Sedan är det elsäkerhet med elkabeln, och så klimatfrågorna, de kommer bli stora frågor för Gotland, säger han.

”Vi behöver hitta andra lösningar”

När han idag kliver in i riksdagen så är det är ingen optimal situation som råder för en nybliven riksdagsledamot.

– Det är extremt rörigt med två block på 40 procent. Jag tror inte att det är någon tillfällig situation som vi har sett det här valet utan vi kommer att behöva hitta andra lösningar, säger Lars Thomsson (C) och syftar på blockpolitikens förmodade upplösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet